Soorten Japanse tuinen

Soorten Japanse tuinen

Japanse tuinen zijn er in verschillende soorten en maten. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een zentuin, een theetuin, een wandeltuin en een binnentuin. Hieronder vindt u een overzicht van alle soorten Japanse tuinen die we kennen.

De theetuin (chaniwa)

Dit is een Japanse tuin dat een pad bevat welke naar het theehuis leidt. Tijdens de wandeling naar het theehuis is het de bedoeling dat de gast even zijn geest helemaal leegmaakt en het dagelijkse leven even achter zich laat. Een theetuin bevat diverse bochten en variërende beplanting waardoor u dus voortdurend een ander tafereel tegenkomt zodat u zich volledig kunt ontspannen en kunt voorbereiden op de theeceremonie.

Een theetuin straat veel rust uit. Langs de paden staan vaak een aantal stenen lantaarns en bij het theehuis komt u een waterbassin (of tsukubai) tegen. Hierin kan men de mond en de handen reinigen voordat men deelneemt aan de theeceremonie.

De droge tuin (karesansui)

De droge tuin wordt ook wel de zentuin genoemd en is ontstaan uit het zenboeddhisme waarin meditatie erg belangrijk is. Dit zorgt ervoor dat de droge tuin vooral bedoeld is om in te mediteren en wordt daarom ook wel de zentuin genoemd.

De tuin is meestal rechthoekig van vorm en bevat een tempel inclusief veranda waar men kan mediteren of gewoon tot rust kan komen. De grond van de droge tuin is meestal bedekt met fijn zand en grind met daarin eilanden van mos, grote stenen en aarde. Vaak hebben deze eilanden ieder hun eigen betekenis, zoals een schip of een Boeddha. Ook kleine landschappen en watervallen zijn vaak in de droge tuin verwerkt.

De landschapstuin (tsukiyama)

Tsukiyama betekent 'kunstmatige heuvel' wat betekent dat het dus mogelijk is om kunstmatige heuvels in deze tuin te verwerken. Landschapstuinen zijn meestal groot en bevatten echte landschappen met watervallen, bruggen en wandelpaden.

De binnentuin (tsuboniwa)

Een binnentuin is een kleine tuin van maar een paar m². Oorspronkelijk was deze tuin bedoeld als kijktuin, maar later kwamen er ook stapstenen in de tuin waardoor het inmiddels als klein wandeltuintje dient. De binnentuin bevat laagblijvende planten, grind, mos en soms ook een boom.

De wandeltuin (kaiyûkshiki)

Een Japanse wandeltuin is een mengsel van de landschapstuin en de theetuin. In deze tuin bevinden zich net zoals in de landschapstuinen wandelpaden, watervallen, waterpartijen met bruggen en een theepaviljoen.

De watertuin

In de watertuin staat de vijver centraal. Deze vijver is groot en bevat vaak een eiland met bruggen die naar de vijver toelopen. De gebouwen die in de tuin staan zijn vaak over het water heen gebouwd of grenzen aan het water.

De paradijstuin

Een paradijstuin is een Japanse tuin waarin een perfect landschap wordt gecreëerd welke is geïnspireerd op het paradijs uit het Boeddhisme. Vaak is er dan ook een Boeddhabeeld en een Lotusvijver te vinden in een paradijstuin.  


Laatst gewijzigd: 2017-07-17 09:26:40
Terug naar overzicht
Copyright © 2024 - japanse-tuinen.nl | Privacy & Disclaimer | tuinlinks | Overige tuin partners | Sitemap