Japanse tuin ontwerpen

Japanse tuin ontwerpen

Een Japanse tuin heeft drie elementen: planten, water en stenen. De planten staan voor de natuur, het water staat voor leven en de stenen staan voor rust. Bij het ontwerpen van een Japanse tuin is het belangrijk dat u rekening houdt met een aantal zaken. Wij leggen ze graag aan u uit.

Vermijd symmetrie

Symmetrie hoort vooral niet thuis in een Japanse tuin. Vermijd daarom alles wat symmetrie veroorzaakt. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat u niets in het midden van de tuin plaatst of legt.

Paden

De meeste Japanse tuinen hebben paden die lopen in allerlei bochten. Hierdoor wordt het verrassingseffect, ook wel miegakure genoemd, gecreëerd. Leg de paden bijvoorbeeld in een bocht met een interessante plant.

Diepte

Houd bij het ontwerpen van de Japanse tuin rekening met diepte. U kunt diepte creëren door te werken met niveauverschillen en lagen.

De materialen

Welke materialen wilt u graag terugzien in uw Japanse tuin? Populair zijn bijvoorbeeld stenen, grind en water. Belangrijk is dat u er rekening mee houdt dat u stenen altijd in een oneven aantal en niet precies in het midden legt.

Vind een balans

Evenwicht is in een Japanse tuin erg belangrijk. Houd er bij het ontwerpen dus rekening mee dat u een balans moet vinden in de tuin. Plaatst u aan de ene kant een grote massa, dan moet u aan de andere kant een lege ruimte creëren met kleinere onderdelen. Dit is zeker niet gemakkelijk, maar wel een hele uitdaging!

Decoraties

Houdt u van veel versieringen en decoraties? Houd er dan tijdens het ontwerpen rekening mee dat decoraties niet veel worden toegepast in een Japanse tuin. U kunt bijvoorbeeld wel een boeddha of een lantaarn plaatsen, maar let op dat het niet teveel wordt.

Beplanting

De beplanting in Japanse tuinen is altijd vrij rustig. Maak gebruik van verschillende tinten in planten en gebruik als alternatief voor mos groene bodembedekkers.

Voeg meubilair toe

In Japanse tuinen zien we vaak weinig meubilair terug. Enkel kleine bankjes om tot rust te komen bevinden zich in een Japanse tuin. Wilt u wel graag wat meubilair toevoegen in uw tuin, dan kunt u een tuinmeubilair uitzoeken dat past in uw tuin. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mooie houtsoorten en lage stoelen en tafels.

Doorkijkjes

Ontwerp uw tuin zo dat u doorkijkjes kunt maken naar bijvoorbeeld een bijzondere boom, een grindveld of een mooie plant.  


Laatst gewijzigd: 2017-07-17 09:31:20
Terug naar overzicht
Copyright © 2024 - japanse-tuinen.nl | Privacy & Disclaimer | tuinlinks | Overige tuin partners | Sitemap