Zelf een Japanse tuin aanleggen

Zelf een Japanse tuin aanleggen

In het Nederlandse zeeklimaat past een Japanse tuin goed thuis aangezien ons klimaat vergelijkbaar is met dat van Japan. Hierdoor is het voor vele planten die in de Japanse tuin groeien ook mogelijk om in Nederland te groeien. De meeste planten in deze tuinen zijn namelijk winterhard en doorgekweekt. Echter is er één uitzondering: mos. Deze plantsoort kan beter groeien in Japan en vormt een belangrijk onderdeel van een Japanse tuin. Daarom zijn er diverse mogelijkheden om een mostapijt te ontwikkelen voor deze tuinen zodat de Japanse tuin ook in Nederland helemaal compleet is.

Een 'echte' Japanse tuin

Het is mogelijk om een Japanse tuin aan te leggen in Nederland, maar om een 'echte' Japanse tuin te creëren in Nederland is best lastig. Echter kan met behulp van wat aanpassingen een vergelijkbare tuin worden gecreëerd. De reden waarom het aanleggen van de echte tuin lastig is komt doordat niet alle planten hetzelfde groeien als in Japan. Ook het snoeien van bomen op Japanse wijze kan lastig zijn aangezien hier vaak weinig informatie over te vinden is.

Het aanleggen van een Japanse tuin

De Japanse tuin kent veel minder bloeiende bloemen of traditionele bollen zoals we in Nederlandse tuinen kennen. Vooral de fijne kleurnuanceverschillen in bladeren en struiken komen voor in Japanse tuinen. Maar hoe legt u zelf zo'n tuin aan? Wij leggen het uit in een aantal stappen:

  1. In Japanse tuinen wordt veel met een soort hefboomsymmetrie gewerkt. Als er zich aan de ene kant van de tuin een grote massa bevindt, dient er aan de andere kant een lege ruimte te ontstaan met bijvoorbeeld alleen een paar kleine stenen. Hierdoor wordt het evenwicht in balans gehouden.
  2. Probeer diepte te creëren in de Japanse tuin. Dit kan door horizontale lijnen in de kijkrichting te laten lopen.
  3. Wilt u wandelpaden aanleggen? Dan kunt u hiervoor stapstenen gebruiken welke uitnodigen om te wandelen. Laat het pad in bochten lopen zodat er een soort verrassingseffect ontstaat, net zoals in de echte Japanse tuinen.
  4. Houd de beplanting in de tuin rustig, dus maak niet teveel gebruik van bloeiende planten of bollen. In Japanse tuinen gaat het meer om de kleurnuanceverschillen. Houd daarnaast ook accessoires zoals een Boeddhabeeld of lantaarn rustig. De regel is dan ook dat u niet meer dan één lantaarn tegelijk mag zien.
  5. Voeg grind, stenen en water toe aan de tuin om er een echte Japanse tuin van te maken. Met de grind worden vaak slingerpaadjes aangelegd. Er kan gebruik worden gemaakt van zowel grote als kleine stenen. Wat betreft water kan er een vijver, een waterval of een stromend beekje worden aangelegd met daarover eventueel ene brug van hout of steen.
  6. Tot slot mag een terras zeker niet ontbreken in uw Japanse tuin. Voor het aanleggen van zo'n terras kunt u gebruik maken van natuurstenen en tegels.

Het zand dat in een Japanse tuin wordt gebruikt, is anders dan het zand dat we in Nederland kennen. In Nederland kunt u hiervoor een heel fijn soort steenslag (granietachtig gruis) gebruiken dat ontstaat door invloeden van weer en wind en erosie.


Laatst gewijzigd: 2017-07-17 09:28:17
Terug naar overzicht
Copyright © 2024 - japanse-tuinen.nl | Privacy & Disclaimer | tuinlinks | Overige tuin partners | Sitemap